Skip to main content

Werkprojecten en dagbesteding

Werkprojecten en dagbesteding

Mensen met een psychiatrische problematiek hebben een grotere kans op vereenzaming. Hun sociale netwerk is vaak klein en kwetsbaar. Onze cliënten geven vaak aan dat ze het moeilijk vinden om contacten te onderhouden en initiatieven te nemen.

We werken samen met verschillende dagbestedingscentra. Hier kunnen onze cliënten deelnemen aan werkprojecten en georganiseerde activiteiten. Ze worden door professionele begeleiding ondersteund in het ontdekken van hun eigen talenten en het verbeteren van hun vaardigheden op het gebied van sociale relaties.

Benieuwd naar de werkprojecten en dagbestedingscentra? Hieronder stellen ze zich aan je voor.

Werkproject: Ontwikkelboerderij 'De Laarhoeve'

Al meer dan twintig jaar biedt 'De Laarhoeve' een veilige plek aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. 'De Laarhoeve' is begonnen als zorgboerderij en uitgegroeid tot een ontwikkelboerderij; een plek waar iedereen zinvol werk vindt. Iedereen doet mee en ontwikkelt bij ons zijn of haar talenten. Het motto op de boerderij is: "Normaal als het kan, maar bijzonder als het moet".

Werken met trots

Onder het toeziend oog van onze activiteitenbegeleiders doen we samen alle voorkomende werkzaamheden. Dit is zeer gevarieerd. Zo werken we in het magazijn waar we de producten, die in de keuken worden gemaakt, etiketteren. En we doen ook het voorbereidend werk zoals het schillen van appels of peren en het ontpitten van bijvoorbeeld kersen en pruimen.

Lekker werken met fijne mensen is belangrijk! Het is goed als je werk hebt waar je trots op bent. Onze begeleiders zorgen ervoor dat jij in kleine groepjes leuk en nuttig werk doet. Als je lekker actief bezig wil zijn, kan je bij ons van alles doen:

- helpen met van groente en fruit de lekkerste jam maken;

- onze streekproducten in het magazijn een etiket geven;

- in de pluktuin bloemen, planten en kruiden zaaien en verzorgen voor de verkoop;

- in onze houtwerkplaats kistjes en andere mooie dingen maken;

- het erf onderhouden en klusjes rondom de boerderij doen.

Wil je bij ons werken? Onze begeleiders kijken graag met jou wat bij je past!

Streekproducten

Als ontwikkelboerderij staan wij midden in de maatschappij en het dorp. Het erf en het natuurterrein achter de boerderij zijn daarom vrij toegankelijk voor iedereen. We hebben een mooie pluktuin, in de zomermaanden een fijn terras. 

Ieder jaar maken we meer dan 150.000 potten jam en andere lekkere streekproducten. Zo helpen wij de boeren bij het verwerken van hun groente en fruit en verkorten de productieketens. En we voorkomen voedselverspilling. Dat is goed voor de portemonnee en het milieu.

Nieuwsgierig? Neem gerust een kijkje op onze website www.delaarhoeve.nl/.

Werkproject: De Makerij

Werkplaats de Makerij is een werkplaats voor mensen met een (lichte) beperking die moeite hebben om in het reguliere arbeidsproces te functioneren. 

Met een team van ervaren en enthousiaste begeleiders maken we samen de mooiste houtproducten. Elk product dat de Makerij verlaat is een product met waarde.

In de werkplaats maken wij op maat gemaakte houtproducten, die bij ons te bestellen zijn. Denk hierbij aan tuinmeubelen, complete keukens, buitenbarren, projectinrichting, industriële verpakkingen, decoratieve producten en geschenken.

Dagbesteding: Jo-Anna hoeve

Wie ben jij?

Bij de Jo-Anna Hoeve zijn wij benieuwd naar wie je bent en waar je gelukkig van wordt. Samen met de mensen om je heen en je persoonlijke netwerk, benutten we de mogelijkheden die jij in je hebt, hoe groot of klein die ook zijn. Wij zijn flexibel en bewegen met je mee, we laten je zoveel mogelijk zelf doen, maar niet ten koste van alles: gelukkig zijn staat bovenaan. Samen zoeken we naar creatieve activiteiten of bezigheden in de tuin of met de dieren.

Wie zijn wij?

Wij zijn Anja van der Pluym en Anita de Wijs en wij runnen samen met zeven vrijwilligers en een zzp'er een kleinschalige dagbesteding / zorgboerderij aan huis in het buitengebied van Gilze Rijen. Wij begeleiden mensen met zorgvragen op het gebied van ouderdom, psychische klachten, NAH en verstandelijke beperking. Wij zijn creatief, muzikaal, zorgzaam en we houden van humor. Wij vullen elkaar perfect aan; de een wat rustiger de ander wat drukker en de een meer buiten de ander meer binnen. Wij gaan uit van SAMENREDZAAMHEID. Hiermee bedoelen we dat  cliënten, hun netwerk/omgeving en zorgverleners samen zorg dragen voor elkaar. Wij worden vooral blij als we zien dat de verschillende doelgroepen, waarmee wij werken elkaar juist heel erg versterken in hun gevoel van meerwaarde en iets voor een ander kunnen betekenen. We genieten ervan om van alle markten thuis te zijn en staan weer lekker met 'de voeten in de klei'.

Wil je meer over ons weten en wat we voor jou kunnen betekenen? Neem een kijkje op onze website www.jo-annahoeve.nl/.

Dagbesteding en meer: De Parel van Riel

Stichting de Parel van Riel heeft gasten, geen cliënten of klanten. Dit zegt iets over de visie van de Parel. Een gast is een klant, maar een klant is geen gast. Wij zijn gastvrij, faciliterend en dienstverlenend naar onze gasten met een licht tot matige verstandelijke beperking. Zij komen vooral om een prettige dag te hebben, gelukkig te zijn. De Parel biedt meerwaarde vanuit haar concept: zelfstandigheid, zelfredzaamheid, beleven, ontdekken, participatie, arbeid, leren en ontwikkelen. De gast heeft veel invloed op het programma: er wordt veel op maat gewerkt en de activiteiten binnen de groepen worden ontwikkeld door de medewerkers en de gasten. De gast zal vrijheid ervaren, speelruimte. Uiteraard zijn er huisregels en kaders. Binnen de kaders is echter heel veel mogelijk.

De Parel faciliteert:

  • Wonen: er is een woongemeenschap met 5 bewoners.
  • Logeren: er is plaats voor 9 logees per dag.
  • Specialistische vrijetijdsbesteding: voor kinderen tot 12 jaar.
  • Dagbesteding voor volwassenen.
  • Individuele begeleiding.

Kijk voor meer informatie op www.deparelvanriel.nl.

Project Natuurlijk Werken - Meer dan een dagbesteding

Project Natuurlijk Werken is een kleinschalig dagbestedingsproject gelegen op het prachtige Landgoed Nieuwkerk. Het landgoed ligt tien kilometer ten zuiden van Tilburg op de grens van Nederland en België. Onze doelgroep bestaat uit mensen vanaf 18 jaar, die om wat voor reden dan ook niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij. Zij missen een zinvolle daginvulling, weekstructuur en sociale contacten hoewel ze deze nodig hebben. Het aantal deelnemers op onze dagbesteding is maximaal acht en zij worden door ervaren begeleiders ondersteund. Er is een duidelijke dagstructuur, waarbij creativiteit, de natuur en het koken van een lekkere maaltijd centraal staan.

Wij werken mensgericht en niet taakgericht. Er is veel ruimte voor eigen inbreng bij de invulling van de dag. Want jij, als deelnemer, staat centraal en niet het werk of de taken, die gedaan moeten worden. Project Natuurlijk Werken is vier dagen in de week open, van dinsdag tot en met vrijdag, waarvan de woensdag en donderdag met name voor de dagbesteding zijn. De dinsdag en vrijdag zijn meer gericht op vrijwilligerswerk in de moestuin.

Dit is wat deelnemers zeggen over onze dagbesteding:

"De activiteiten die we doen zijn op maat gemaakt."

"In de natuur bezig zijn, is helend en dat zit ook in het ruimte geven voor wie ik ben."

"Er worden fijne gesprekken gevoerd en ook veel gelachen."

"Ik heb meer van mezelf geleerd."

"Er wordt altijd tijd en ruimte gemaakt voor ieders behoefte."

"Begeleiding is echt op maat."

Als dit je aanspreekt, kijk dan op onze website www.projectnatuurlijkwerken.nl voor meer informatie.

Stichting Puur NAH

Onze stichting zet zich in voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Wij bieden verschillende dagbestedingsactiviteiten aan. Uiteraard houden we rekening met een goede balans tussen inspanning en ontspanning. We hebben een eigen locatie in het buitengebied van Terheijden. Deze plaats biedt rust en een tal van mogelijkheden. In verschillende kleine groepen geven we mensen de mogelijkheid om in contact te komen met lotgenoten. Daarnaast geven we workshop en trainingen.

Ben je nieuwsgierig wat wij voor je kunnen betekenen? Kijk dan op onze website www.puurnah.nl voor meer informatie.

Dagbesteding bij zorgboerderij de Grus

Zorgboerderij de Grus biedt dagbesteding aan op een biologisch dynamische tuinderij. De tuinderij is gevestigd op 'Landgoed de Utrecht' in Esbeek; een prachtig natuurgebied met bossen, heide en vennen. 

De dagbesteding wordt aan de hand van jouw interesses, wensen en doelen ingevuld. Het werk op de tuinderij kan erop gericht zijn je kwaliteiten te ontdekken of het kan jou een zetje geven weer terug te keren in de maatschappij. Ook voor het aangaan van  sociale contacten, bij het zoeken van rust of omgang met stress kan je bij ons terecht. We werken niet met één bepaalde doelgroep. Bij ons is iedereen welkom, die graag in de buitenlucht is en met groenten aan de slag wil gaan. De dagelijkse bezigheden bestaan o.a. uit:

- Werken in de kruiden- en bloementuin.

- Oogsten, planten of zaaien van groenten en onkruid wieden.

- Schoonmaken en afwegen van groenten

- Klaarmaken van de gezamenlijke lunch met eigen oogst.

Op zorgboerderij de Grus is gekozen voor een kleinschalig aanbod (er zijn maximaal vijf deelnemers in de dagbesteding), waardoor we maatwerk kunnen bieden.

De tuinderij is circa 13 ha groot en er worden meer dan 40 verschillende soorten groenten geteeld. Deze groenten worden verbouwd voor abonnementhouders, die wekelijks een groentenpakket ontvangen. 

Voor meer informatie zie www.zorgboerderij-degrus.nl.

EDI Tilburg - Samen groeien en bloeien

Ben je op zoek naar individuele begeleiding bij het omgaan met specifieke uitdagingen of wil je een zinvolle dagbesteding temidden van rust én de bijzondere band met onze honden en paarden ervaren? Bij EDI Tilburg vind je een veilige omgeving waar jij aan je doelen als zelfredzaamheid, sociale interactie, zelfvertrouwen en algemeen welzijn kan werken. We zijn er voor mensen met indicaties zoals LVG, ADHD, Autisme en aanverwante indicaties.

De kracht van dagbesteding met dieren

Dagbesteding is een waardevolle en zinvolle manier om de dagen te vullen voor mensen met diverse zorgbehoeften. Een bijzondere vorm van dagbesteding is die in de natuur en met dieren. Deze combinatie biedt unieke voordelen en mogelijkheden voor persoonlijke groei en welzijn. In dit blog verkennen we waarom dagbesteding in de natuur en met dieren zo waardevol kan zijn.

De helende kracht van de natuur

De natuur heeft een rustgevende en helende werking op ons welzijn. Dagbesteding in de natuur biedt een welkome ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Het geeft de mogelijkheid om te genieten van de frisse lucht, groene omgevingen en prachtige landschappen. De rust en schoonheid van de natuur dragen bij aan ontspanning, stressvermindering en het bevorderen van een positieve gemoedstoestand.

De therapeutische band met dieren

Dieren hebben een speciale manier om ons te raken en te verbinden. Dagbesteding met dieren, zoals honden of paarden, biedt unieke therapeutische voordelen. De interactie met dieren kan emotionele expressie bevorderen, het zelfvertrouwen vergroten en sociale vaardigheden verbeteren. Dieren zijn oordeelloos, troostend en kunnen een diepgaande verbinding creëren die helpt bij het overwinnen van uitdagingen en het bevorderen van persoonlijke groei.

De combinatie: dagbesteding in de natuur met dieren

Het samenkomen van dagbesteding in de natuur en met dieren biedt een krachtige combinatie van therapeutische elementen. Het buiten zijn in de natuur, omringd door dieren, creëert een stimulerende en rustgevende omgeving. Activiteiten zoals wandelen, verzorgen van dieren, tuinieren en natuurlijke oefeningen versterken het welzijn en de verbondenheid met de omgeving en de dieren. Dit kan leiden tot een gevoel van voldoening, zelfontdekking en groei.

* De Jo-Annahoeve, Project Natuurlijk Werken, Zorgboerderij de Grus en EDI Tilburg vallen niet onder het kwaliteitscertificaat van coöperatie DichtBijZorg GGZ.